Bryllupsdag

I dag har vært helt sykt travelt. Jobbe på Servicekontoret, hjem å ta en hårklipp, hente en ungdom og innom butikken. Det ble en pk grøt til Mannen og meg, som vi varmet opp i klubben. Vel hjemme kl 22.30 skalv jeg. To frukt og en proteinpudding senere, pustet jeg igjen.

Travle dager er gode dager, men i dag ble vel heftig. Det har skjedd mye i Flatanger i det siste. Det har vært ras, en seilbåt gikk på grunn. Tirsdag kveld kom SeaKing’n og hentet noen som var dårlig- hyttefolk visstnok. Samme kveld måtte politiet komme på Zanzibar da en person var helt krakilsk. Og i kveld, hjem fra klubben så vi ambulansen stå utafor ett bolighus. «Hva er det som skjer her ute for tida? », sa en ungdom. «Jeg vet!», sa jeg. «Savner jo nesten ikke Trondheim om dagen, føler meg som hjemme!»

I dag har tankene likevel gått i retning Bartebyen. Foreldrene mine har bryllupsdag. 49 år.

Så rart det må være. Å fortsette uten den andre når livet sånn som du kjenner det, er å være to. Å ha en å dele stort og smått med. Jeg ser for meg at det rareste må være og ikke lenger ha en å dele smått med. En ting er de store, dype samtalene. De har man ikke så mange av uansett. Men hverdagspraten, god morgen og god natt, småpraten gjennom dagen, avtaler som inngås, planer som legges, ett TV- program man ser sammen, den gode søndagsmiddagen man handler inn, planlegger og gleder seg til. For vår del,bålpannekos, en båttur med ett lite glass hvitt på Zanzibar. Tusen små ting, som gjør det hele så stort. Så hverdagslig, så vanlig, så kjedelig, så irriterende, men likevel så trygt og godt. Jeg ville ikke ha byttet ut Mannen om jeg  hadde fått betalt, ikke engang de dagene jeg kunne ha solgt han for femti øre.

Vi vil aldri få over 40 år sammen, men med våre seks år har vi gjort mye som har ført oss tett sammen. Vi bor sammen, vi holder kurs sammen, vi jobber sammen. Vi er to, men vi har grodd sammen. Og det er det som skjer. Forhold gror og vokser seg bare sterkere. Så lenge det får tid. Så lenge det får næring.

Så rart det må være. Når en så langvarig relasjon tar slutt. Når ingenting lenger skal deles. Jeg har tenkt sånn på de begge i dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Innhentet

Ny veiledersamtale. I dag, på Teams.

Hjelpes, psykologen er smart. Vi pratet ikke om storebror i dag, ikke ett sekund. “Hvorfor tror du det har blitt sånn? At du ikke har tiltro til noen? At det har blitt verre etter at du flyttet uti havgapet?”

Mangel på tillitt….handler om en person. Eksmannen min. Måtte rippe opp i den historien. Om den dagen. Da jeg stod på jobb og fikk tlf fra Namsmannen. “Jeg husker hvilken kunde jeg hadde i stolen, jeg husker at hun satt med striper. Jeg vet jeg gikk hjem, men jeg husker det ikke. Jeg husker de to strenge mennene som stod på trappa mi. Jeg husker pappa som kom, jeg husker at eksmannen min var forduftet. Jeg husker at vi bodde til mamma og pappa i påvente av ny leilighet. Jeg husket at familien ble delt. At storebror bodde hos  lillesøster, at storebror var på ferie når det skjedde og at han ikke kom hjem til rommet sitt, at han aldri så det igjen. Jeg husker at han var fortvilt. “Men jeg vil også være sammen dere!” Jeg husker ett hjerte som blødde, en forferdelig tid. Jeg husker at jeg tenkte at det beste for alle måtte være om vi holdt sammen. Jeg husker flere svik, jeg husker at vi ble separert, jeg husker at vi kom sammen igjen. Men ga offisielt opp den dagen han ikke kom hjem fra jobb og to sivile poilitimenn stod på døra mi og ville ransake leiligheten.

Hvordan han har sviktet lillebror, så mye at lillebror til slutt satt foten ned og ikke ville ha mer med han gjøre. Rettsmøter, en idiot av en barnepsykolog jeg sendte inn en klage på. En dommer som mente at lillebror var så gammel at han måtte se faren sin inn i øynene å si med egne ord:” Jeg vil ikke ha mer med deg å gjøre”. For en kamp…hva den mannen har utsatt oss for. En brukket rygg, på alle nivå.

Psykologen mener jeg har gjort meg selv sårbar med å flytte inn ett sted hvor jeg ikke eier noenting, men hvor Mannen har alt overtak. Hvor jeg plutselig kan befinne meg i å stå på gata igjen, hvor jeg igjen må starte på nytt. Hvor det gamle ligger der og lurer, hvordan kropp og hodet ikke får fred, hvor angsten for at det som skjedde skal skje igjen.  “Ja, men det har jeg jo gjort før…jeg har flyttet mye” “Ja, men da har du vært i førersetet og hatt kontroll. Det har vært ditt valg. Det er ikke rart at du har behov for å ha kontroll Janniche, dette er ett traume.” Jeg vet.

Hun vil hjelpe meg gjennom det og det vrenger seg i hele meg. “Hvordan?” “Vi skal prate oss gjennom det, vi har god tid.” Traumeterapi. Midt i bryllupsplanlegging, oppussing innvendig og utvendig. De fleste som går gjennom traumeterapi er eller blir sykemeldt. Jeg har hjertebank når jeg skriver dette, jeg må fokusere på pusten. “Og jeg vil invitere Mannen med på en samtale. Det virker på meg som han har lært å takle sinnet ditt på en måte fungerer for han, men ikke for deg. Det er mye han kan gjøre, dere er to om dette. Adferden hans påvirker adferden din.”

Mannen ble overrasket, men sa ja. Jeg syns det er en kjempegod ide. Mannen kjenner denne historien, men den blir ikke tatt med i regnestykket når episoder utspiller seg. Han gir meg ikke forståelse for at det er noe som forklarer adferden min. På samme måte som at jeg savner både storebror og pappa. Enkelte dager er blytunge….men det føles som han har mistet meg av synet. Det er mye han og telefonen, klistret opp i venstre hjørnet i sofaen.

Jeg ble selv tatt på senga over at det var dette som lå i bunnen, men hun har rett. “Har du fått fortalt eksmannen din hvor sint du er? Hvordan det føles det han har gjort mot dere? Dette er ett overgrep!” “Nei…må jeg det?”

“Har du noen gang hatt en sånn innvendig ro du beskriver at du ønsker?” “Ja….når jeg er alene.”

Hun korrigerer meg når jeg sier at jeg er ødelagt. “Du er preget, ikke ødelagt.”

Så inn i helvete lei av disse greiene her. Virkelig? Er det han jeg skal begynne å styre med nå når jeg skal gifte meg på nytt? Innhentet av fortiden. Så til de grader. Jeg er helt ferdig og forstår ikke hvordan jeg skal hente motivasjon eller krefter. Jeg må fordøye. Og puste litt til.

#jannichevetikkeomhunkan

 

 

 

 

Ett evig prosjekt

Da er jeg tilbake etter en lang pause. Delvis fordi jeg ikke har hatt behov, delvis fordi det ikke lenger er det verktøyet som det en gang var, delvis fordi jeg har hatt trøbbel med tilgangen.

Livet i Flatanger er….hvitt. I skrivende stund er det så mye snø her som jeg sjelden har sett og jeg savner skiene mine. Sola varmer når den er fremme og å spenne på seg skiene og gå seg en tur for så å sette seg ned og rette nesa mot himmelen for å kjenne sola varme- fantastisk følelse!

Men i dag har det kun snødd. Og snødd litt til. Mannen og jeg var i Trondheim i helga på regionsamling med jobben hans og vi har begge bare slappet av her hjemme. Vi har planlagt bryllupet vårt og vi har diskutert neste maleprosjekt. Vi legger bak oss ei kjempehelg og det jeg var aller mest med i helga, vet du hva det var? Å ha gått ned i vekt. Jeg har hatt sukkerstopp siden 1. januar og har gått ned 8 kg. Vekta har stoppet litt opp nå, men det var så deilig. Å kle seg i kjolen jeg kjøpte til jul som jeg hang pent inn i skapet igjen. Buksedressen som jeg ikke har brukt siden i sommer. Det jeg er mest fornøyd med er at jeg er smalere over ryggen og rumpa. Merkelig hvordan voksne damer får det `legget` bakpå ryggen? Ikke pent. Velvære. Det har alt å si for hva du utstråler, hva du er mottakelig for. Så nå har jeg bestilt to kjoler til bryllupet i posten også har jeg bestilt prøvetime på brudesalong. Forloverne mine (storebror og lillebror) meg. Oss tre.

Livet går sin gang. Det går fremover. Jeg har funnet en flyt i hverdagen, jeg trives. Det blir mye kjøring og det er slitsomt på vinterføre. Det er mørkt, det er ikke oppkjørte spor som jeg kjenner det, det er vilt. Faens elg! Jeg telte tolv rådyr på ett jordet her en dag og hadde de nå bare holdt seg der. Men når du kommer i 60- 80 km/t og de plutselig hopper uti veien….pumpa slår helt vilt, like ille hver gang.

Livet går sin gang, jeg trives. Jeg har nylig vært på min første veiledningssamtale, en etterlengtet samtale for pårørende. Det var utrolig godt, men det reiv også skorpa av noen sår. De skorpene skal på igjen, enkelte sår skal ikke pirkes på. Men jeg måtte fortelle litt om bakgrunnen og dele noen episoder. Jeg understreket at jeg var der for min del, jeg har behov for å ventilere og jeg har behov for hjelp. Jeg fortalte at det er som om skriving ikke fungerer som verktøy lenger, behovet er ikke det samme lenger. “Det er nærmest mer terapeutisk for meg når jeg står med malerullen” og legger merke til at jeg bruker store bevegelser. “Men da skal vi gi deg nye verktøy” Så enkelt. ” Jeg er mye sint, jeg blir lett sliten” ” Det er ikke noe rart med det du har i bagasjen, med det du står i. Det er mye kraft i sinne, mye energi. Hvem vet hvor du har vært hvis det tidvis ikke har gått en faen i deg?” Anerkjennelse, det og ikke bli dømt, ikke bli mast på. Jeg kommer tilbake og jeg gjør hjemmeleksa mi- tro meg.

Det jeg står i er sorg. Hjertet mitt er i tusen biter over at det ble som det ble. Når restarbeideidsevnen viser seg å være satt til mellom 20 og 30% ble det dråpen. “Han tar det mye bedre enn meg. Han aksepterer det. Han syns det er trist, men at det er lite å få gjort med. “Jeg skal ha kvalitet på fritida mi også, jeg skal følge opp jentene. Jeg har lyst å prøve meg på 40%. Med den rette jobben tror jeg det skal være mulig å få til å jobbe to dager i uka” Fantastisk innstilling! Alle virker positive eller så er det bare foran meg. Eller så er det bare meg. En av foredragsholderne på regionssamlinga i helga, sa: “Å vinne OL- gull er ingen prestasjon. Å være deprimert og komme seg opp av senga og holde fast i en dag til- DET er prestasjon! Han har prøvd begge deler. Storebror presterer på høyt nivå, senest i siste arbeidspraksis. “Det er så tøft, så vondt å ha det sånn. Jeg savner morfar.” Jeg vet. Jeg er så stolt av han, jeg er redd for at han en dag ikke skal orke mer, men aller mest er jeg lei meg. Så ufattelig lei meg, for at det var sånn det ble. Og du vet når du kjenner at den rasjonelle delen av hjernen ikke lenger får kontroll over det irrasjonelle? Da gjør du det eneste rette- ta kontakt med noen som kan hjelpe. Ikke kjæresten din, ikke venninna di- jeg orker hvertfall ikke å la dette være ett tema hele tida. Men det lever så sterkt inni meg, så da må det tidvis ut.

Ett grep jeg har tatt, er å ha fri på mandager. Jeg byttet arbeidsdag da helgene ofte er fylt med kurs, Trondheimsturer og diverse. Tanken på at jeg skulle opp 05.50 dagen etter ble etterhvert kvelende. Jeg puster allerede lettere og bedre. Poenget er ikke å strekke helga, poenget er ikke å fylle helga med mer. Hjem på søndag og når mandagen kommer- hvile. Jeg har muligheten, men merker allerede effekten av å ha en dag som bare er min og hvor jeg får koblet ut og slappet av.

Det er ikke sånn at Storebror og jeg følger hverandre lenger. Han har gått forbi meg for lenge siden. Han strever, men takler. Jeg må lære meg å puste. Jeg må lære meg å hvile. Jeg jobber med saken og nå er livet så mye mer enn dette. Det er en del av det hele, av og til må man ta grep.

For dette er en del av meg. Noe som alltid vil være der, en del av meg vil alltid være ett evig prosjekt.

#livet